Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

luni, 24 noiembrie 2014

Nici o zi fara un mar


  Discordia (pe numele grecesc Eris) era zeita învrăjbirii.    Hesiod spunea că e fiica nopţii şi mama crimei, a mizeriei, a foametei, a bătăliilor. Iar Vergiliu o considera tovarăşa lui Marte, zeul războiului. şi fiindcă până. şi în cer, printre zei, provocase zâzanii, Iupiter a alungat-o din Olimp. Izgonită fiind, bineînţeles că n-a mai fost invitată la nuntă zeiţei Thetis cu regele Peleu.

   Furioasă şi răzbunătoare, Discordia, urmărind să tulbure festinul, a aruncat pe masa de nuntă un măr de aur pe care scria: "Celei mai frumoase", ceea ce a iscat într-adevăr gâlceavă între cele trei zeiţe de faţă, care, bizuindu-se pe frumuseţea lor, îşi revendicau fiecare mărul.

   Luat ca arbitru, Paris a decernat acest măr Afroditei, stârnind astfel ura zeiţelor Hera şi Pallas Athena, celelalte două concurente. De aici - spune legenda - a ieşit vestitul război al Troiei.

   Dar tot de aici a mai ieşit ceva: expresia Mărul discordiei, aplicată unui obiect, unei cauze, unei persoane chiar, care provoacă ceartă, vrajba, încăierări; deci oricărei surse de procese, de conflicte, războaie, sau alte ciocniri şi dispute, mai mari sau mai mici.

Nici o zi fără un măr ,dar nu al discordiei!

Recomandare "Articolul participă la  jocul "Bună dimineaţa soare"! Dacă doreşti să participi ,te poti inscrie aici !

3 comentarii:

>